понеделник, 16 март 2009 г.

Новини от БНБ

Чухте ли добрата новина? Дефицитът по търговския баланс намалява с 50%. Миналият януари вносът надвишава износът с 600 милиона евро, тази година - само с 340.
По-малко изнасяме, но още по-малко внасяме. Свиваме си харчовете (помните ли, споменах ви за ноемврийския спад на вноса), кризата влияе на действията ни, не само на разговорите.

Това не е толкова лошо. Големият търговски дефицит е потенциална заплаха за валутния борд. А никой не иска бордът да падне, нали?

Ако нещата останат така, бордът ще е стабилен, икономиката има опора и .. рецесията ще е по-слаба. (Без рецесия няма да се мина, очаквайте Петър Димитров да се съгласи след 2-3 месеца :-)
Това е добре .. за пазара на наеми. Макар и на по-ниско ниво, хората ще потребяват.

А с продажбите на имоти какво ще става?
Засега нищо добро. Започна това, от което се страхувахме - банките почнаха да си плащат борча. Финансовата сметка е на червено с 635 милиона евро, а миналият януари е била на плюс с 525 милиона.
Т.е. вместо да получим половин милиард, ние връщаме половин милион.

За сравнение целият пакет отпуснат за кредити за стимулиране на икономиката беше четвърт милиард евро. Стига за 10 дни. Това е.

Ипотечни кредити? Засега не.
Може би догодина.

4 коментара:

Велко Г. каза...

"Ако нещата останат така, бордът ще е стабилен, икономиката има опора и .. рецесията ще е по-слаба."

"А дали е така..." - както се пееше в една песен. Мисля си как ли ще се отрази на износа стабилният борд, при положение, че евровата себестойност на икономиките в инфлация/без борд/ пада?

Българският продукт става непродаваем на нашия пазар, камо ли да се надяваме да го изнасяме.
От друга страна бордът задължава при всяко едно евро излязло навън да се изтегли съответната левова маса от обръщение. Внасяме по-малко и свиваме харчовете си просто защото няма левове в обръщение. Това е причината за намалелия дефицит - внасяме много по-малко, а изнасяме почти нищо.

И наистина ако нещата останат така: борд-стабилен, нереално съотношение евро/лев икономиката ще бъде с "опора" ама като във вица за разликата между нашата икономика и скока на височина... "Разликата била, че при скока на височина колчето било отпред."

Black Bird каза...

Г-н Павлов, силно се вълнувам, а вярвам, че не само аз, защо не пишете толкова дълго? Нима не се случва нищо интересно в сферата на недвижими имоти?
Вълнувам се от двуетажни вили в Бистрица, Владая също не е за изхвърляне ;) Да има голям двор с тучна ливада и декориран храст във формата на роял. :)) Предлага ли се подобно нещо?

Георги Павлов каза...

Ами нямах вдъхновение нещо.
А за къщите веднага сгама коментар :-)

Black Bird каза...

Мисля, че единствен вариант за момента е да купя операта в Букурещ. Само там съм виждала такъв храст-роял :)))