вторник, 12 май 2009 г.

Където фактите са малко, експертите са много.

Е, жалко, не е моя фразата! Беше ми на езика, но някой ме е изпреварил с 50-100 години :-)

Малко са фактите в имотния бранш. Малко са числата, които да дадат безспорна рамка на ситуацията на пазара.

Чета за броя на продаваните имоти в САЩ. С колко процента спаднали. Колко имота притежават банките. Броят на сделките и т.н.
После може да гледа човек по щат, метрополис, квартал ..

Не че числата и фактите спират споровете. Променят ги.
От прогнози, мнения, видения и хороскопи (оп, май няма хороскопи при имотите :-) се преминава на оценки, модели и теории. Пак спорни, но проверими и опровергаеми.

Та колко апартамента се продават в София в момента?

5 коментара:

Анонимен каза...

Или което е по-лошо (пак не моя фраза) - икономистите са добри в обяснението на минали събития, но изпитват трудности да предвещават бъдещото развитие :-)) И аз се броя към икономистите (УНСС-студент), но трябва да си признаем...

Анонимен каза...

Аз бих попитала колко сделки се случват в момента в София?!.....
И не само в София...............

Deso Kasarov каза...

Броят сделки е ясен - след справка с Агенция по вписванията...
По-интересно е да се предвидят тенденциите, които ще определят пазара в краткосрочен план, кои фактори ще влияят най-силно, повече детайли, в дълбочина...

Георги Павлов каза...

Броят на сделките съвсем не е ясен.

В предишните периоди мнозинството сделки се сключваха на зелено и това не се отразяваше в Агенцията (т.е. тогава сделките са подценени, вероятно 2 пъти).
Сега сделки на зелено почти няма. А при завършване на проекта, сделката се изповядва и се вписва. Т.е. сега броят на сделките е надценен. Но нямам идея с колко.

Miro каза...

През отдела ни не е минавал нито един апартамент за ипотека. Това означава, че банката в която работя не финансира апартаменти на частни лица. Според мен пазара почти е замрял и се сключват 10% от сделките които се сключвата до 08.2008 г.