неделя, 16 май 2010 г.

Безотговорно!

Пак се почна!

"100% ипотечен кредит, с фиксирана лихва за първите 2 години." Видяхте ли тази реклама на банка .. хайде, името не е важно.

Кога беше когато се радвахме на това, кога беше като разбрахме колко е опасно!
(Кога, кога - преди 1,5-2г.)

В някои страни е забранено банките да финансират над 80% от стойността на жилището, ето защо:

- опасно е за клиента: 100% финансиране означава "нямам спестен лев при това ниво на доходи и не очаквам да спестя в близките 1-2г." Вноската по кредита на такива клиенти е обикновено до или над границата на поносимост. Начинът им на живот не позволява да спестяват преди покупката, как ще издържат при положение, че вноската по кредита е почти 2 пъти по-голяма от аналогичния наем?

- опасно е за банката: Едното е, че клиентът не може да си плаща. Другото е, че обезпечението може да се обезцени. Може! Как може банката да си позволи това?

Не знам. Не бива да се прави. Такъв риск не бива да се поема. И проблемът не е в загубите на банките (рекламата е на банката с най-голяма загуба, знаехте ли?)

Проблемът е в съдбата на хората с подобен кредит - изплащащи го с огромни лишения (за сметка на децата си, например) или неуспяващи и унижощавайки бъдещето си.

Спрете рекламата!

15 коментара:

Erbabic каза...

напълно безотговорна работа, съгласен

Теодоси Бялков каза...

Мнението ми е ,че и 80 % са много.
А защо например преди отпускане на кредит не се изисква от получателя му поне 1 година да си плаща предполагаемите вноски в спестовна сметка, да покаже че може да ги заделя тези пари ,тогава да му дадат и естествено с по-ниска лихва като на надежден клиент.

ранни записвания 2012 в Кушадъсъ каза...

и така вскички взеха кредити през 2007, 2008 и сега през 2011 като останаха без работа се чудчт какво да прават

ранни записвания 2012 в Бодрум каза...

банките никога няма да останат гладни, гладни могат да останат само хората, които взимат огромни кредити за да живеат живот, който всъщност немогат да си позволат, както се казва по народно му пусни си чергата толкова колкото ги достигат краката

ароматизатори каза...

Банката си е преценила риска, няма какво да я мислим. Но има много затънали хора с кредити...

Георги Павлов каза...

Банката я мисля само, защото основно оперира не със свои пари, а с тези на вложителите си.

екзотични почивки каза...

Пълно безобразие тази реклама "100% ипотечен кредит, с фиксирана лихва за първите 2 години." Не знам по какви критерии пускат да се рекламира и лансира подобно нещо и като отидеш на място цялата истина лъсва. Не знам дори и какво печелят банките, освен лоша репутация.Но все пак щом го правят ЯВНО са на печалба!Банките винаги ще си намерят начин как да печелят пари и никога няма да се оставят да бъдат на загуба. Просто трябва внимателно да проучваме нещата, преди да действаме.Явно макар и с такава реклама си е преценила риска.

почивка тунис каза...

Е така де не бива да се разрешава 100% финансиране. Хубаво, че не било добре за клиента и за банката, съгласна съм! Но както се казва банката сама си поема риска. Клиента, който взима назаем може и да няма достатъчно акъл, да е тип хазартен човек "абе да взема парите, пък после все нещо ще измисля", но банката нищо не я оправдава. Много хора се излъгаха с кредитите, но е факт, че банките се полакомиха и за това сега страдат и двете страни.

почистващи препарати каза...

Напълно съм съгласна с теб, че вноската по кредита на такива клиенти е обикновено до или над границата на поносимост. Начинът им на живот не позволява да спестяват преди покупката, как ще издържат при положение, че вноската по кредита е почти 2 пъти по-голяма от аналогичния наем. Банките в последно време почнаха да си правят каквото поискат без да се замислят за хората и до къде ще ги докарат.Такова 100% финансиране не мисля, че трябва да бъде позволено.Рекламира се така, че да ни се привлече вниманието, но като тръгнем да подписваме трябва да четем и между запетайките.

частна детска ясла в София каза...

С тези банки, заеми и кредити, не знам как човек може да се оправи влезе ли веднъж в кръговрата им.Прекалено много е опасно е за клиента 100% финансиране означава , че няма спестен лев при това ниво на доходи и не очаква да спести в близките 1-2г. Начинът им на живот не позволява да спестяват преди покупката.Също така много е опасно и за банката, едното е, че клиентът не може да си плаща. Другото е, че обезпечението може да се обезцени. Трябва да внимаваме какво гледаме по рекламите и какво е в деиствителност.

козметика от охлюви каза...

Хм, 100% финансиране за мен е нереално! Определено това означава, че клиента няма спестен лев. Опасно е за банката разбира се и за потребителите. Не знам защо банките станаха толкова алчни. И дори в тези несигурни времена, които настъпиха не ги карат да са малко по-внимателни. Колко хора останаха без ипотекираните си апартаменти?! И на колко вдигнаха лихвата и намалиха заплатите...

парфюми online каза...

Определено е опасно и за двете страни.Няма как да има 100 процента финансиране и ако някой ни убеждава в това, може да бъдем сигурни, че ни заблуждава и се опитва да ни измами по някакъв начин.Банките са изключително алчни, но благодарение на тази си икономика без тях не можем.Човек трябва да много да мисли, преди да предприеме да техни някакви заеми. Да е убеден и напълно сигурен, че ще може да си покрива кредита.Статията е много хубава и поставя много важни въпроси, които дано в скоро време се разрешат.

екскурзия египет каза...

Само като чуя ...."100% ипотечен кредит, с фиксирана лихва за първите 2 години." и ми става ясно, че има някаква и то доста голяма уловка зад всичко това.За да рекламираш по този начин , значи си в крайна нужда и искаш да привлечеш всякакви клиенти, които след това може да се откажат голяма част , но пак изведнъж ще имат голяма бройка успеваемост. При сключването на подобна банкова сделка или договор по скоро трябва да се чета абсолютно всяко изречение и да не се доверяваме на това какво ни казват, понеже както тези оператори на телефони като отидем казват едно и на края е коренно различно.Да внимаваме да не се опарим понеже там става дума за пари-много пари.

почивки каза...

Съгласна съм, че проблемът е в съдбата на хората с подобен кредит - изплащащи го с огромни лишения (за сметка на децата си, например) или неуспяващи и унижощавайки бъдещето си.Много е тъжно, но някои семейства нямат избор.Непрекъснато гледаме по телевизията как ни показват български многодетни семейства и то с толкова красиви бебета близнаци и няма как да ги отглеждат. В такъв момент човек е принуден да стигне до банките и да тегли кредити, а веднъж започнеш ли се превръща в един неимуверен кръговрат от който трудно се излиза.Но да лъжат по този начин , за да привлекат клиенти е недопустимо.КАК позволява държавата не знам.

Ранни записвания почивка в Бодрум каза...

С тези банки не знам какво да правим.Още от колежа зная, че винаги банката е на печалба каквото и да ни говори и предлага.Сега предполагам си е останала същата тактика.Преди няколко дни ми се обади и ми предложиха да изтегля нов заем с който да си препокрия оставащите близо 4500 лева и така лихвата ми ще намалее, затова с 5000 лева всичко ще се оправи с този нов заем, но по тази логика аз си удължавам срока на връщане на парите,което не искам и пак става същото какво като са ми намалили с някои и друг процент.Прави сте и с тези реклами доста ни лъжат трябва много да внимаваме и да не се хващаме.Много благодаря за статията като виждам и други са недоволни.