понеделник, 2 февруари 2009 г.

Добрата новина

Дори две добри новини от банките:
- Депозитите през декември са се увеличили. И на фирмите, и на населението. Истината е, че просто се връща положението от септември, но и това е добре.
- Междубанковите лихви падат. Все още са над лихвите в Европа, но спадът е значителен. Това показва, че доверието и (незабавната) ликвидност се връщат.

Да не забравяме, че декември е необичаен месец:
- правителството похарчи милиарди от фискалния резерв;
- коледните продажби вляха пари в търговията на дребно.

Все пак! Новините са добри. Да стискаме палци за януари.

Нямаше газ, но .. това означава по-ниски сметки за парно, нали? :-)

2 коментара:

Велко Г. каза...

Междубанковите лихви или така наречените овърнайт депозити, според мен падат не в резултат на възвръщане на доверието, а в резултат на намаляване на задължителните резерви на банките в БНБ. Това генерира парична маса и понижи лихвите при междубанковите кредити. Европейските нива няма как да ги стигнем, защото няма начин да печатаме допълнително левчета - борд. Това е обаче засега... Нищо не пречи да се коригира съотношението евро/лев. Типично в стила на комунистите, няма да се очудя ако и това стане. Предполагам, че ще на нива между 3-4 лв/евро. Едва тогава ще е интересно да оценяваме "доверието и (незабавната) ликвидност". Но както казах в началото - това е личното ми, непрофесионално мнение.

Велко Г. каза...

Междубанковите лихви или така наречените овърнайт депозити, според мен падат не в резултат на възвръщане на доверието, а в резултат на намаляване на задължителните резерви на банките в БНБ. Това генерира допълнителна парична маса и понижи лихвите при междубанковите кредити. Европейските нива няма как да ги стигнем, защото няма начин да печатаме допълнително левчета - борд. Това е обаче засега... Нищо не пречи да се коригира съотношението евро/лев. Типично в стила на комунистите, няма да се очудя ако и това стане. Предполагам, че ще е на нива между 3-4 лв/евро. Едва тогава ще е интересно да оценяваме завръщането на "доверието и (незабавната) ликвидност". Но както казах в началото - това е личното ми, непрофесионално мнение.