четвъртък, 12 февруари 2009 г.

Като купувач искам сигурност!

- Не ми харесва Адрес и "0% за купувача". Не го приемай лично.
- Защо не ти харесва да не плащаш комисиона?
- Като купувач също искам сигурност. Искам някой професионалист до себе си.

Такъв реален разговор проведох вчера. Всъщност беше виртуален :-), през интернет.

Аргументът е съвсем резонен. Става въпрос за много пари, решение за 10-20-50г. напред.

Какво правим ние? Как е редно да се постъпи?
Всеки купувач трябва да има свой юрист при подписване на договори и прехвърляне на собствеността. Да, продавачът показва документи, агенцията е почтена, но юрист си трябва. Рискът е за много пари.
Ние предлагаме купувачът или да ползва свой доверен юрист в сделката, или да му предоставим такъв срещу малка фиксирана такса. Този юрист е неговият юрист и защитава интересите на купувача.

Мен е ако питате, добре е да се вземе кредит и юристите в банката пак да прегледат сделката. Има смисъл! Говоря от личен опит.

Освен юридическата чистота има много технически, инженерни въпроси, свързани с имота, които е добре да се изследват. Услугата се нарича home inspection. За съжаление все още не се предлага у нас. (Неформално приятел-строител е добре да погледне имота.)
Каква е идеята? Специалисти преглеждат имота и докладват обективно за състоянието му - конструкция, стени, инсталации и т.н. Извинете много, но аз не забелязах пукнатини в замазката! Нали съм късоглед :-)

Как мислите това добра идея ли е?
Бихте ли платили да речем .. 500 лв. за това?

14 коментара:

Black Bird каза...

Веднага ще отговоря! Каквото кажеш, това ще направя! :))))

Анонимен каза...

Първо да изляза от анонимност, че наистина станахме много и с различни позиции.............. Но нещо не се получи?!?!?!????????
Такаааа към Павлов " Бихте ли платили да речем .. 500 лв. за това?"
За кое??? за юрист или за услугата home inspection ??? Ако е за юрист може би не! Ще попитате защо? Ами най малкото защото ползвайки услугите на агенция, особено с изградено име, не мисля че тя би допуснала сделка, която не е юридически издържана! Е, сигурно някои биха го направили, но всички!
А, освен това досега докато купувача си плащаше комисион дали е имал нужда от юрист?! Голяма част са разчитали на това че брокера е проверил всичко.Да не би сега да не го прави?! Не вярвам......... Ако иска сделка на всяка цена може би............Но ако агенцията държи на реномето си - Едвали би го допуснала.... Или може би не е така?!? Вие бихте ли го позволили във вашата агенция ?!?

Niki

Георги Павлов каза...

Ники, всеки си има право на мнение.
Аз при покупка бях с опитен брокер плюс юрист от моята агенция плюс мой доверен адвокат. Имаше и адвокат на продавача. После и юристи от банката.

Не мисля, че беше излишно :-)
Просто сделката е важна. По-добре да видят 4 чифта очи :-)

За home inspection .. ох, много е полезно това нещо. Ако е направено професионално.
Ти какво мислиш за тази услуга?

Анонимен каза...

Ако е направено професионално -да. Но като се има впредвид че при нас почти няма такава услуга все още, няма да е професионално направена.
И тогава какъв е смисълът?!?! Ами като се замисля и как сме пропити с корупция отвсякъде, че тя изобщо може да не обективна!
" Интереса клати феса" - За съжаление повечето хора са на този принцип! А и българина по презумция е малко стиснат и ще си каже - За какво да плащам, като аз си разбирам и сам виждам... и знам....и мога.......
Мисля че още сме далеч от такъв тип услуга! Просто единици ще бъдат тези които ще плащат! Макар като се замисли човек- трябва, има нужда!!! Идва и въпроса и като се открие някакъв недостатък- кво става?!? Сваляне от цената? С колко? Аууу, нещо взех да се самонавивам! :)
Май зависи от цената на услугата и ползите ?!? Въпрос на гледни точки.........
Niki

Георги Павлов каза...

хехе, а защо не направиш таква фирма? професионално!
има потребност. и сега, когато продавачите са слаби ..

Анонимен каза...

Ами, що Вие не направите?!?!

Георги Павлов каза...

Chakame te, za da izkopirame uspeha ti :-)

Анонимен каза...

Мисля че би било по добре Вие да направите, пък после може да обсъдим вариант да го закупя на франчайз?!? ......Ако проработи ........
Какво ли беше франчайзинг?!?! :):):)

Георги Павлов каза...

oo, tova mnogo podhodjast za franchise business, prav si :-)

Анонимен каза...

Добре де!?? Пак да се върна- за чий.... ми притрябвала услугата home inspection ? "Специалисти преглеждат имота и докладват обективно за състоянието му - конструкция, стени, инсталации и т.н. " ......... И кво???? Какво става после??!!!? ..........Много тъпо парче съм май.........нещо не разбирам :( !!!!

Георги Павлов каза...

Ами може просто да не купиш имот, който ще иска 10 000 ремонт, за който не си усетил.
Не искаш ли да знаеш какво е състоянието на дограмата? Моята не беше в ред, но поне беше в гаранция!

И или ще поискаш отстраняване на дефекта, или покриване на разходите за ремонт.
При този пазар нищо чудно и да ги получиш!

Анонимен каза...

....Тук може да се поспори... Добре, виждаш каква сумата ще ти струва ремонта, договаряш колкото обаче е готов да свали продавача и решаваш... но тук зависи кой и защо купува.. Аз лично преди 2 години си купих имот, който беше във възможно най ужасно състояние.., но в Идеален център. Поднових всичко- ел., ВиК , дограма, изолации и пр... След основния ремонт, го продадох ..няма да казвам цифри. Аз предварително знаех че сумата за ремонта е ..огромна..Но съм доволен.. Така че зависи... Ако говорим за бизнес имоти определено услугата home inspection ще б,де полезна... Но за обикновени жилищни имоти- Не мисля. Всичко опира до това колко продавача е готов да свали от цената и колко купувача е готов да плати... Въпрос на договорка, пазарлък и..........може би умения на брокера... :):):):):)

Георги Павлов каза...

Home inspection е по-скоро за скрити дефекти. Като си взимаш апартамент в стара сграда в центъра е ясно. Ремонт е необходим и той си е включен в цената. Тя е по-ниска.

Но при скрити дефекти ти трябва home inspection. Купих нов апартамент, 2г. след Акт 16. Видимо всичко беше наред. Но после хората по ремонта ми откриха не знам какво си на дограмата (така и не разбрах), което се отстрани от строителя.
Това е впрочем фирма Бараж, на които благодаря за коректността. Отстраниха дефекта бързо и безплатно.

Анонимен каза...

Аааа, тук съм съгласна.
Има си определен срок за качеството на стр-во, в който строителя е длъжен да отстрани проблема...
Лелеееееее, ако се навъдят такива специалисти, представям си колко строители ще изпищят...:(
Като се има впредвид качеството на строителство при някои.....
Не ми се мисли..... :(