неделя, 8 февруари 2009 г.

БЕЗ комисион от купувачите

Ето, вече е официално:
Адрес ще работи без комисион от купувачите.

Какво означава това? Нормализация.
- С включен в цената комисион работят застрахователните брокери, туристическите агенти, всички професионални услуги, които не работят на час.
- С включен в цената комисион работят брокерите недвижими имоти на всички развити пазари.
- С включен в цената комисион работят брокерите на ваканционни имоти, агентите по отдаване под наем на офис и търговски проекти.

Какво означава това за продавача и купувача? Честност.
Брокерът не може да представлява и 2-те страни. Не е възможно или поне е сериозно етично затруднение.

Какво означава това за брокера? Фокус.
Фокус върху мотивираните продавачи, които искат да му се доверят.

А това означа повече ефективност, резултатност, производителност на труда.
Хм, всички имат полза!

Трябваше да го направим по-рано, нали?

Ето тук можете да прочетете за ползите от новия начин на работа, ако продавате или купувате апартамент, къща или парцел.

17 коментара:

Комитата каза...

Браво бе, вие досега само свои оферти ли предлагахте на кандидат купувачите? ;-)

Георги Павлов каза...

40 000 оферти имаме, брат!
Ако задължим да се огледа всичко, което отговаря на търсенето .. ще си изтрием обувките и ние, и купувачите :-)

Хайде да гледаме напред какво има да става. Ето, нова добра новина. Нали?

Николай Максимов каза...

Чудесна новина, която според мен ще допринесе за по честни и по добри взаимоотношения между клиентите и брокерите. Винаги се чувствам неудобно, когато представлявам и 2-те страни, защото неизбежно възникват въпроси чии интереси защитавам.Основателни въпроси.

блабла каза...

Георги, Георги, хубаво момче ми се виждаш ама с тоя евтин евфемизъм едва ли ще заблудиш някого.
Какво означава без комисион от купувача??? Ами ако купувача се представлява от друга агенция, а не от Адрес какво ще получи другата агенция за труда си и от кого? Да не ми казващ, че Адрес ще даде половината от тези 6% на агенцията, представляваща купувача? :))))
И изобщо вие сега ли се сетихте, че не е етично и правилно да се защитават и двете страни и че това е просто невъзможно, но до сега с удоволствие го правихте, нали? Всички гонихте двойните сделки и не ви беше неудобно и сега с тия глупости съсипвате пазара допълнително.
Да направим една сметка какво печели купувача по вашия нов модел:
- виждате обява на "частно лице" за апартамент на цена от 100000 евро. Питате го иска ли да го представлявате вие, като агенция, и той казва да. Вие казвате,че работите с 3%комисионна и той иска да си сложите над цената както и става обикновено и така апартамента стана 103000 евро. Идва купувач и иска да купи - вие - работим с 3% комисионна и той ами ок. И така апартамента става 106090 евро, нали така? В този случай даже се слага комисионна върху комисионната от продавача. По новия модел се слагат 6% върху 100000 евро и цената става 106000евро т.е. печалбата на купувача е някакви 90 евро, които се явяват всъщност комисионна върху комисионната от продавача :)
Та като говорим за честност и етичност най-справедливо е комисионната на агенцията, представляваща продавача, да си я включи в цената, а когато купувач се представлява от друга агенция да си уреди отношенията с тях, но не и заплащане на нови 3% понеже работата на агенцията от страна на купувача е в пъти по малка от тази от страна на продавача. А ако въпросния купувач не се представлява от агенция, то е редно да заплати някаква твърда сума например 200-300евро, която да покрие разходите по адвокат и изваждането на някой документи. Само така ще се избегне това изкуствено раздуване на цените на имотите, които и без това са си доста високи за нашия стандарт.

Георги Павлов каза...

Не искам никого да заблудя!
- Ако купувачът се представлява от друга агенция, делим с нея нашия комисион 50:50. Гаранция!
- Да, досега с удоволствие правехме двойни сделки. Но не сме криели това.
- Комисионната трябва да бъде включена в цената. Ако продавачът иска тя да се "товари" с комисионна отгоре, той просто не е продавач за агенция. Няма лошо да си продава сам.
- Имаме и твърда сума за юридическо представителство на купувач - 250 евро.

Абе .. ти да не си от Адрес и тука да ме стресираш само :-)

блабла каза...

не не съм :)
За да има ефект цялата тази работа трябва като краен резултат да има намаляне на финансовото бреме за клиента. В случая с нищо живота на купувача не става по-лек той пак си плаща като поп. За да се увеличи желанието на клиентите да ползват услугите на брокер трябва да се намали цената , която ще се плаща. Нещо като намалянето на данъците, което води до по-висока събираемост. Иначе професията брокер ще изчезне от пазара, защото когато взимаш от човек пари за една хубава кола на старо трябва нещо повече от това "ама знаете ли колко работа вършиме и колко документи трябва да изкараме..."
- Ако продавачът иска тя да се "товари" с комисионна отгоре, той просто не е продавач за агенция. Няма лошо да си продава сам. - трудно е да се дефинира една цена на НИ. Пак е въпрос на дефиниция - ако цената е 100000евро и той каже ами сложете си комисионната отгоре и да стане 103000евро не е ли като да каже цената е 103000евро и от нея ви давам 3000евро на вас? :)Знаете, че на днешния пазар цените се определят и варират по всякакви други закономерности, но само не и по пазарните :)А за гаранцията за споделената комисионна хич не го вярвам още повече ако е с адрес.

Георги Павлов каза...

Попитай се .. колко по-евтино е да си продаваш сам и да не успяваш да продадеш?
Какво ще направиш със спестените 5-6%, ако не ги получиш?

Ето затова е нужен професионалист.

Иначе без професионални услуги е по-евтино:
- по-евтино е да се защитаваш сам в съда;
- по-евтино е да се лекуваш сам по бабешки;
- по-евтино е да се переш и гладиш сам;
- по-евтино е да подстригваш сам (или да не се :-);
- по-евтино е да се бръснеш сам.

Нарочно избирам примери за услуги, към които прибягваме често и такива, които са (вече) екзотика.
Правилото е (а) имаш ли нужда и (б) създава ли професионалиста полза за теб.

Ако брокерът ти създава ползи, на първо място - ПРОДАДЕ имота (не просто го продава), то тя/той си заслужават парите. Нали?

Анонимен каза...

към: xtino52
виж сега, пич
колко често сделка става на цената на която е обявен един имот?? Особено в пазар като този, в който сме сега? Коментара в цената е факт! Аз също работя в сферата на недвижимите имоти. Мога да се похваля че съм сваляла драстично цени от продавачи и Купувача с удоволствие си е плащал комисонна. И оттук си задавам въпроса, Не е ли по добре да продам сега плащайки и двата комисионна отколкото да чакам след три месеца, когато цената ще е паднала още и тогава какво като платя 3 % или изобщо не плащам комисион. Ами ако имот се продаде след 6-8 месеца?!? Колко ще съм спестил?!? И ако имам кредит и при тези лихви не успявам да покривам вноските си- може да остана и без апартамента?!? ИИИИИИИИИИ като се замисля бих предпочела да продам Сега -дори и на 6%!

Анонимен каза...

"Какво означава това за продавача и купувача? Честност."

Поздравления, Георги! Като ви притисна пазарът започнахте да ставате и честни.

Дано като ви притисне съдът да станете такива и към хората, които уволнявате с бесна скорост. Тогава ще дойде времето на истински добрите новини за пазара.

Този Николай, който така сладко се е подмазъл сигурно е един от тези, които се молят да не са в следващата вълна.

Един брокер каза...

Честно казано незнам от коя простотия да започна. Вие като отидете в магазина, питате ли това което ви продават за 5 лв. за колко са го купили те от производителя. Цената е тази на която се споразумеят двете страни. Никой никого не насилва, затова "за всеки влак си има пътници". А и няма нищо лошо да си най-добрият на пазара и всички клиенти да се обръщат към теб. Нека съм Microsoft, пък да ме съдят за монополизъм. Да има един недостатък в това правило. На никого не пускам фъндък. Никаква комисионна нямаше да деля. Който иска да купи даден апартамент, ще дойде и ще го купи с мен. Няма да захранвам и конкуренцията я. А пък едно е ясно. Българина винаги е недоволен, преди - скъпо му било, не сме си заслужавали толкова пари да вземаме, а пък сега - как така без пари.

Георги Павлов каза...

Ама защо пишете анонимно?

Пишете интересно, нещата ви вълнуват .. защо анонимно. Ако си кажете името или поне си сложите ник, хората ще ви запомням, ще уважават и другите ви мнения.

Поне аз така си мисля ..

Анонимен каза...

Подкрепям изцяло инициативата на Адрес. Истината е, че при сделка де факто купувача осигурява средствата, с които продавача получава заплащане за имота си. Смятам, че при наличие на сделка продавача е изпълнил целта си, а агенцията посредник си е свършила работа. Редно е да и бъде платено за което. А дали е 6+0, 2+4, 3+3 или някаква друга формула е въпрос на политика. В интерес на продавача е основно да създаде оптималната среда за купувача да закупи имот, а именно без дребни и допълнителни финансови единици (като комисион от купувача).

И ще помоля да не изпадаме в глупавите полемики дали е нужно изобщо да се ползва брокер/а. Навсякъде по света такива бизнеси има както и такива професии. Пазара го подържа - значи е редно да се облужва.

Аз лично съм съсобственик в АНИ, която е доста по-малка в сравнение с Адрес. Независимо от това от 2006 ние сме създавали и отстоявали методи и практики в бранша, които са по-типични за западните пазари. В началото бяхме посрещнати от колегите с известна насмешка и недоверие. Няколко години по-късно ние още сме на пазара и се развиваме в кризата. Явно не сме сбъркали.

Поздравявам Адрес за инициативата.

Анонимен каза...

идеята за 0 % комисион е от поне 2006 г. за запознатите, интересни неща прочетох по-горе по темата. Но тогава нещата бяха други и сега му доиде времето:),да променят татиката интересно е че го направиха само като един вид пионери:), проблема е че няма проблем но докато работата на АНИ не е регламентирана със закон както в развитите държави, ще има да четем и пишем весели коментари по темата : колко струва услугата ни

Анонимен каза...

Да, вероятно така че е

Анонимен каза...

Да, вероятно така че е

Анонимен каза...

това, което търсех, благодаря

Анонимен каза...

Добър старт