вторник, 17 февруари 2009 г.

Европейските правила

Миналата година НСНИ вдигна доста шум около разработвания европейски стандарт "Изисквания към услугите, извършвани от агентите по недвижима собственост".
(Агентите - разбирай брокерите.)

В частност в него пише:
"Агентът следва да се стреми да избягва конфликт на интереси".
"Агентът трябва писмено да информира продавача и купувача в случаите, в които има сключени договори (агент- клиент) и с двете страни, и е видно, че и двете ще са страни по една и съща сделка."
"В случай, че купувачът не е представляван от агент по недвижима собственост, а е само потребител, агентът по недвижима собственост следва да положи усилия да му осигури необходимата информация, която би могла да повлияе на неговото решение относно транзакцията".

И така .. купувачът може да няма брокер, а продавачът да има. Как така? Как брокерът на продавача не го е принудил да подпише?
Още: ако се представляват и двете страни, те трябва да са уведомени писмено. Не звучи като обичайна практика нали?

А причината е много проста .. трябва да се избягва конфликтът на интереси.

Четохте ли тия дни за реакцията .. не, не на брокерите, а на депутатите към тази тема?

Европейци сме ние, ама все не дотам :-)

8 коментара:

Black Bird каза...

Каква е реакцията на депутатите?

Георги Павлов каза...

ъъъ, ами пресата и ЕС говореха за саботаж на проекта за закон. виж това, например:
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2009/01/29/624003_evroeksperti_otlaganeto_na_zakona_za_konflikt_na/

приеха го накрая, но с 1000 мъки ..

Анонимен каза...

Да се оплакваш от непочтеността на другите, когато твоята е под въпрос е досадно, господине.

Георги Павлов каза...

Нещо не хванах за какво говорим. Нито пък с кого :-)
Малко е труден разговорът така, ама нека опитаме. Аз съм написал какво мисля, чакам подобно.

ellen каза...

А няма ли изгледи най-накрая да се случи една браншова организация, дето се казва, както в нормалните държави - първо учиш 2 години, държиш изпити, взимаш ги - едва тогава имаш право да започнеш да работиш. Поемаш отговорност, подписваш се под сделките, които правиш. Поемаш отговорност.

Както лекарите, учителите, адвокатите?
В момента всеки безработен става брокер, без изобщо да има необходимата подготовка - техническа, юридическа, икономическа, чисто търговска.

Нашата професия не е никак лесна. Дори бих казала, че е една от най-трудните. Имиджа е страшно занижен поради "експериментите", които правят някои така наречени "колеги", които освен че тормозят клиентите, правят ужасно груби грешки откъм документалното оформяне на сделка. И това се случва поради... неинформираност (употребявам тази дума, защото некадърност звучи твърде грубо).

Защо за брокерите няма никакви изисквания?

Започваш от утре - и ... влизаш в матрицата. След това точно тези купувачи, които описвате - хората с бизнес, с които се ходи в момента по огледи, се изказват не особено ласкаво за професията и бранша като цяло.

Георги Павлов каза...

Елена, аз не съм фен да се смесва работата на брокера с тази на юриста.

Чета сега "ние ще проверим тежестите на имота, ще подготвим документите за сделката". Еми не е в това брокерството. То е в познаването на пазара, контакт с клиентска база и преговори.

Поне това е моето мнение.

ellen каза...

Разбира се, но всеки брокер трябва да има една добра обща култура по отношение на документацията. Не е негова работа да бъде юрист - а добър търговец, няма спор.

Но съществуват трагични примери - когато продаваш дори апартамент - трябва да си наясно какво да поискаш от един продавач - освен документа за собственост.
А особено в момента - сделките с наемите - такава анархия е - кой е собственик, кой е пълномощник, изобщо има ли право да подписва договор за наем, на кого ще се плащат сумите - има ли той право да ги получава, какви данъци се дължат, в какъв срок, къде трябва да се декларира договора...

Не в господари на ефира, ами и по новините ще започнат да цитират случаи на "професионални" сделки на брокери.

Ние в момента работим доста активно с колеги от по-малки фирми, и ако мога само да пейстна цитати от бланките, с които тези фирми работят със своите си клиенти - чудиш се - да се смееш ли или да ти стане тъжно.

Скоро брокер от сравнително малка агенция ме попита какво представлявал предварителния договор и защо изобщо трябвало да се подписва, при положение, че нотариуса можел да "уреди" всичко.
ОК, аз разбирам, че този човек е новоназначен. Но в момента, в който тръгне да коментира това по този начин с клиент, бранша и професионално работещите колеги получават автоматична черна точка и поредния недоволен клиент.

Затова трябва да има правила. И когато един човек започне да "работи", той наистина да работи правилно от самото начало. А не да работи за анти-имиджа на професията, докато се учи в движение.

От това, освен че никой не печели, целия бранш търпи загуби.
Защото навсякъде по света професията брокер НИ се нарежда сред първите 5 най-престижни.
А в България, за жалост, не е точно така.

Георги Павлов каза...

Ако това те успокоява никъде по света професията на брокера на недвижими имоти не е особено уважавана. Обикновено се бори за "least trusted service". Виж това:
http://www.harrisinteractive.com/harris_poll/index.asp?pid=661