вторник, 25 ноември 2008 г.

Един уникален имот .. една стандартна сделка ..

Ето един ама наистина уникален имот:
http://uniqueestates.net/l_bg/?s=5&i=929

Разгледахте ли подробно снимките? Невероятен е, нали?

А сделката? Да, най-вероятно ще се мине през различни перипетии, промени на мнение, нови аргументи "за" и "против", емоции ..
Но в същността си тя няма да се различава от другите сделки на пазара, включително за най-важната аргументация: тази за цената.

Имотът е уникален, няма съмнение. Но кой е купувачът и как се чувства той?
Той (или тя) е солиден бизнесмен. Неговите фирми са изправени пред 2009г. и предстоящото забавяне на икономиката. Най-вероятно не могат да се предвидят всички възможни ефекти и той е заел по-внимателна позиция. Още на по-внимателна позиция са банките, които го финансират. Той го взима предвид.
Сделката с такъв имот едва ли може да разчита на повече от 30% финансиране. Такива имоти са престижни, но нисколиквидни. Срок за продажба от 1г. е съвсем нормален. Трудно се оценяват - няма достатъчно пазарни аналози. Банката трябва да внимава.
Т.е. купувачът трябва да има милиони в брой, които вместо да пази за резерв за бизнеса си или за покупка на разорени конкуренти, да реши да вложи в имот за потребление. Имот с голям престиж и още по-голяма поддръжка :-)

От друга страна, макар имотът да е уникален, купувачът има алтернатива. Първо, да живее в по-обикновена къща за милиони :-) Второ, да си построи такава. Колко е строителната себестойност? Да, това ще отнеме време, но пък ще се използват последни технологии. Да, къщата няма да носи духа на Николай Гяуров, но пък ще е не 90, а 100% по вкуса на собствениците.

Най-силният аргумент за покупка е "това може да се случи само сега. Сделка с тази къща ще има и след години, но толкова изгодно - едва ли. Да, банката няма да Ви финансира, но това не прави сделката по-малко атрактивна. Сега е времето да я купите. След 2 години няма да е възможно, защото сте сигурен, че на тази цена тя ще се продаде, нали г-н Купувач?"

95% от маркетинга на един имот е ... правилната цена.
Това е златното правило на продажби днес. И утре.

4 коментара:

Комитата каза...

Не е ли тъжно, че този имот е уникален в София? Тъжно за София имам предвид. По белия свят има цели квартали с такива имоти...

Георги Павлов каза...

жалко е, много е жалко.
и вина за това има както българския комунизъм, така и българската буржоазия :-)

Грави каза...

И каква е цената ;-) Толкова ли е уникален имота, че дори няма посочена цена на сайта?

В България има хора, които могат да си позволят да обитават такава къща, въпросът е дали имат стила да я поддържат в този дух?

Георги Павлов каза...

Цената на такъв имот може да се определи само с договаряне.
Липсва активен пазар за подобни къщи (няма ги, няма и сделки с тях) и не може да се оцени професионално на принципа на пазарната цена.

От гледна точка на доходност от отдаване под наем и строителна себестойност няма смисъл да се коментира.