неделя, 23 ноември 2008 г.

Какво да правим с имота си при спадащ пазар?

Ето това е то. Почнах да пиша по поръчка :-)

Въпросът е добър и лесен при това!
А отговорът е онзи специален и мултифункционален отговор: зависи :-)

1. Ако става въпрос за Вашето жилище .. изобщо не отваряйте страниците с имоти! Имате жилище, харесвате го и не мислите в следващите 3-5 години да го сменяте. Тогава не се безпокойте.
Така прави и Уорън Бъфет, най-богатият човек на света. "След като купя някоя компания могат да затворят борсата за 10 години, не ме интересува. Аз знам защо съм я купил. Оценката на някой друг не ме интересува." Така направете и вие!

2. Ако сте закупили имота за инвестиция .. имате 2 прости избора:
- да продавате или
- да изчакате 3-5 години.
Съжалявам, вариант "нека изчакам 3-5 месеца, за да реша" няма. Какво ще стане е ясно. На какво сте готов вие, това е въпросът!

Ако не търсите инкасиране на инвестицията си бързо, задръжте я. Имотите са добра инвестиция. Четохте ли за рекордния спад на цените в Англия? 14,9%. Месечно? Не, считано от пика на пазара! А колко спадна борсата от пика си? 80% в България, 50% по света. Петролът, стоманата, медта - надолу, в пъти надолу .. дори златото е 20% надолу от своя пик от 1000 долара за тройунция.
Намерете начин за извличане на доход. Нарича се "отдаване под наем", сещате ли се :-) По-добре дългосрочен, намаляват се разходите.

Ако горното не ви устройва, продавайте. Но продавайте на пазарна цена.
Не, няма шанс точно вие да продадете имота си по-скъпо от другите. Съжалявам.

Няма да имате 100-200% печалба, а вероятно 30-50-70%. Нещо лошо?
Много, много малко хора ще продават на загуба, ако продават днес, на добра, атрактивна цена. Купувачи има, но умни, опитни и взискателни. Дайте им цената, която те ще харесат, и получете парите, които харесвате.

Идва Коледа. Всеки има нужда от подарък, нали?

7 коментара:

Pepy каза...

Жоро, всичко е супер, само дето ми се искаше да не свършваш изведнъж без да си дал ясен отговор на въпроса. караш ме да мисля ;)

Георги Павлов каза...

това редакционна бележка ли е или имаш въпрос :-)

Анонимен каза...

Аз имам въпрос. Ако искаш да си купиш жилище, в което просто да си живееш; ако нямаш пари в наличност, но доскоро условията по ипотечните кредите напълно са те устройвали - какво да направиш? Да се пънеш ли да се "вписваш" в новите условия или да си траеш, защото не е ясно накъде ще я избие кризата?

Stoyan Pisarov каза...

"всичко е супер, само дето ми се искаше да не свършваш изведнъж без да си дал ясен отговор на въпроса"...
:))"Pepy", Ако имаше универсална рецепта за действие щеше да е най-лесно и най вероятно щеше да има написана книга с анамнези, рецепти и решения... :) Такава обаче няма и във всеки отделен случай и казус разрешението винаги е строго индивидуално и според конкретната ситуация. Ако беше инак, нямаше да има нужда да се ползват услугите на брокерите - щяха да бъдат заменени от компютри и тая услуга щеше да е в пъти по-евтина.
Най сложният въпрос е да се намери правилният консултиращ...
Често в такива случаи препоръката от близък познат върши най-добра работа...

Георги Павлов каза...

illa, в никоя сутиация не е нормално да закупуваш жилище без пари в наличност.
временната ситуация, която го е позволявала, е всъщност .. изключение, което не е от полза за дългосрочното развитие на пазара. лошо учи и купувачи, и продавачи, и посредници.

прави кариера, понатрупай пари. чети иван хаджийски. или нещо по-практично :-)

Анонимен каза...

Трябва да проверя:)

Анонимен каза...

научих много