събота, 29 ноември 2008 г.

Краят на новото строителство.

Първото ми заглавия беше с въпросителна. Но няма спор - продажбите на зелено, тази манна небесна за толкова брокери .. пресъхна.

През 2009г. ще се продадат колко? .. 5-7-10 пъти по-малко жилища на зелено. До година-две темповете на строителство ще намалеят 2-3 пъти.

Защо?
Защото това е нормалният пазар. Да купуваш нещо почти или напълно готово. Да го видиш, да го пипнеш. Да използваш правото си на избор и да направиш такъв.

Какво беше преди 2-3г.? Нямаше избор.
Готови или пред завършване нови сгради нямаше. Е, с малки изключения.
Продаваха се .. проекти, скици, мечти. И панелки :-)

Вече не. Има избор - виж Младост, Манастирски ливади, Люлин, Изток. Има откъде да избираш, ново и хубаво. Или поне ново :-)

Та така .. хубав, нормален, развит пазар. България.
Добре дошли!

5 коментара:

Анонимен каза...

О, не.. съсипан съм

Анонимен каза...

Първото ми заглавия :)

Анонимен каза...

Краят на Новото строителство ? ... въпросителната трябва да е там, просто се усеща липсата й.
През 2009 продажби на по-малко апартаменти на зелено - безспорно, но намаляване темповете на строителство 5 пъти ... надали, за жилищното става въпрос. Ваканционните имоти може би и до 12 пъти.
Миграция г-н Павлов, естествена "стопанска" и то миграция в България на път към големия, пълен с възможности град - безспорно ще се купува, ерата на наемите ще отмине и после пак, търсене и предлагане е определящо, но в БГ дали има такава закономерност или типичен български "меркантилен", и то прекалено засилен манталитет, който ще доведе до рухване и на наемите ...Въпроси много, преди отговорите идват и многото мнения от професионалисти.

Георги Павлов каза...

Не съм казал, че строителство ще намалее 5 пъти. Казах, че продажбите на зелено ще намалеят 5-10 пъти. Има голяма разлика. Строителството на продадени апартаменти ще продължи. Продажбите на завършени апартаменти ще продължат.
Продажбите на зелено ще "умрат".

Ерата на наемите ще отмине?
Не съм сигурен. Според мен не е започнала. Все още професионалното предлагане на апартаменти под наем не е започнало. Има първи стъпки за горния клас, а има голяма потребност и за средния и долния.

Виж картината на запад ..

(Но да, ще останем с по-голям дял на собствени жилища от северните нации.)

Анонимен каза...

това, което търсех, благодаря